De bij-vriendelijke aspergeteler

Voor honingbijen is het in bepaalde periodes van het jaar moeilijk om aan nectar en stuifmeel te komen. Daarom heeft Alliance in samenwerking met een aantal aspergetelers en met behulp van De Valksche Bijenhof een project opgezet.

In het project 'bijvriendelijk telen' werken imker, teler en toeleverancier op een dusdanige wijze samen waardoor de omstandigheden zo optimaal mogelijk worden voor de honingbijen.

Om dit project goed van start te laten gaan en goed te laten verlopen, is de professionele imkerij vanaf het begin betrokken geweest; om kennis te delen en richtlijnen uit te zetten en te handhaven.

 

Certificaat Uitreiking

 

De toeleverancier: Alliance

Alliance is een toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zaaizaden in de land- en tuinbouw. Naast het leveren van producten en service, staat het geven van professioneel advies en het delen van kennis hoog in het vaandel. Samen met de klant wordt het gewas bezocht en geïnspecteerd. Op basis daarvan wordt de juiste aanpak gekozen.

 

Aspergeplanten

 

 

 

De teler: bijvriendelijk telen

Bijvriendelijk telen houdt onder meer in dat de teler bij het aspergeveld een percentage van het totale areaal inzaait met een speciaal voor bijen samengesteld bloemenmengsel. Dit om de diversiteit voor de bijen te vergroten. Indien noodzakelijk worden, in overleg met Alliance, gewasbeschermingsmiddelen ingezet die niet of weinig belastend zijn voor de honingbij. Daarnaast wordt met het spuittijdstip rekening gehouden met o.a. de vluchttijdstippen en de activiteiten van de bijen.

 

Bloemenveld

 

 

 

 

 

De imker: uitvoering en controle door de Valksche Bijenhof

Tijdens het zomerseizoen plaatst De Valksche Bijenhof bij iedere nieuw deelnemende teler 2 bijenvolken met daarin 50.000 tot 100.000 bijen. Als deze geplaatst zijn, verzorgt Alliance de veldcontroles; de Valksche Bijenhof controleert de bijenkasten. Aan de hand van specifieke metingen worden de bijenvolken gecontroleerd. Aan de conditie van het bijenvolk is goed af te zien of de teler ook bijvriendelijk teelt.

 
 

Honingraat

 

 

Bij bijvriendelijk telen is de samenwerking tussen de imker, aspergeteler en leverancier uitermate belangrijk.

 

Lijn Umbraco

 

 

Hoe Groeit De Asperge Schooltv Oogst van de Asperge - School TV

Hoe groeit de asperge?

Met behulp van een glazen plaat kun je zien wat er onder de grond gebeurt bij een aspergeplant.

Ook zie je versnelde beelden van hoe de plant daarna boven de grond groeit, met bladeren, bloemen en zaadjes.

Pas in het tweede jaar zijn de stengels onder de grond klaar om geoogst te kunnen worden.

 www.schooltv.nl

 

De oogst van de asperges

Het oogsten van asperges gebeurt met de hand.

De aspergesteker is hier veel tijd mee kwijt. Daarom zijn asperges vaak duur.

Vóór dag en dauw wordt met de oogst begonnen, want voor de beste kwaliteit moet de oogst binnen zijn als het nog fris is

 

www.schooltv.nl

 

 

 

 

Lijn Umbraco

 

 

 

 

 

Google+ Google+ deze pagina
LinkedIN Deel dit op LinkedIN

Ze zijn er weer!

Openingstijden

 

Lijn Umbraco

 

 

Lijn Umbraco