Zilveren Steekmes 2009 uitgereikt aan Adri & José van Son

 Verslag en foto's: Bea Jurres-Adang van het Brabants Asperge Genootschap 

Eerste Brabantse Asperge Van De Koude Grond op 3 April 2009 gestoken bij Van Son Asperges in Haarsteeg

HAARSTEEG - De eerste Brabantse asperge van de koude grond werd zaterdag 3 april 2009 gestoken bij aspergeteler Adri van Son. Afgelopen maandag [30 april '09 - red.] werd me door Omroep Brabant voor de Nieuwsuitzending mijn mening gevraagd m.b.t. de stelling: "Is het een strop voor de aspergetelers dat er met Pasen geen verse asperges zijn." Ik gaf aan dat als het weer stabiel zou blijven er waarschijnlijk wel tunnel-asperges gestoken zouden kunnen worden. Die werd donderdag in Wouw gestoken.


Maar het doorzetten van het mooie weer met plaatselijk al temperaturen van rond de 20ºC heeft de warmte in de aspergebedden behoorlijk doen oplopen. Iets wat de aspergetelers zelf ook nog niet verwacht hadden. 


Frans van Beerendonk, het meldpunt voor de telers, ontving vrijdagochtend 3 april de faxmelding van Van Son dat de eerste asperges gestoken waren. [De gestoken asperges waren Gijnlim. De Gijnlim is een ras dat vaak al vroeg gestoken kan worden. - Red.] Van Beerendonk moest vervolgens ter plekke checken of door de betreffende teler aan de eisen voldaan was.


Om in aanmerking te komen voor het Zilveren Steekmes van het Brabants Asperge Genootschap, moet je namelijk aan bepaalde criterea voldoen. De 'koude grond' wil zeggen zonder hulpmiddelen zoals van verwarmde bedden en/of tunnels. De folie (maximaal 2 lagen) moet strak over de bedden getrokken zijn.


En dus togen Frans en ondergetekende op vrijdag 3 April rond 18.30 uur naar Haarsteeg. Bestemming: Tuinbouwweg 14. Van verre wapperde de vlag van het Brabants Asperge Genootschap ons al toe. Dat kon niet missen: 'Van Son Asperges' meldde het bord langs de weg. 


Met dank aan het Brabants Asperge Genootschap  Brabants Asperge Genootschap Logo

Wat er aan vooraf ging...

Om de eerste asperge te steken met de Gijnlim (1 jaar oud) is best bijzonder voor Adri en Jose van Son. De tuinbouwer van o.a. prei die zo'n 7 jaar geleden de aspergeteelt startte, heeft ongeveer 2 are bedden en ongeveer dezelfde oppervlakte in opblaastunnels.

 

Samen met hun twee zoons, gewapend met steekmessen, togen wij naar de aspergebedden, die vanaf de A59 zichtbaar zijn. De opgeploegde bedden werden nauwlettend langsgelopen op zoek naar het eerste "Witte Goud" dat hun kopje omhoog stak. Onder toeziend oog van vader Adri, werd het folie omhooggelegd en vervolgens kregen de jongens aanwijzingen over hoe te steken. Opmerkelijk was hoe warm het zand aanvoelde. Groeizaam weer voor de asperges! Wat een weekje stabiel en zonnig weer voor een plotselinge ommekeer kan zorgen.

 

Trots toonden Arne en Jurre de gestoken asperges. De vereiste 5 kg werd ruimschoots gehaald, hetgeen door Frans van Beerendonk en Bea Jures Adang (van het Brabants Asperge Genootschap) vastgelegd werd. Het experiment met de verhoogde verwarmde bedden van een paar jaar geleden had voor Adri het gewenste resultaat opgeleverd. Aldoende leer je! 

 

Vervolgens liet José van Son-van Geffen haar domein zien; het winkeltje waar ze, naast asperges, mooie aspergeschalen, servetjes en ook de winnende Aspergewijn van 2009 verkoopt. Maar er was geen aspergeschilmachine, daar ziet José op dit moment het nut nog niet van in . "Ik doe dat net zo gemakkelijke zelf, ik schil zo 20 kilo weg. Voor zo'n schilmachine moet je ook mensen hebben die deze bedienen en controleren. Het gaat zo voorlopig nog prima!" 

 

Na een kopje koffie dat ondanks het late tijdstip buiten genuttigd kon worden, werden wij door de voltallige familie van Son uitgezwaaid. Adri ging nog verder met steken en José legde de jongens, die weer een ervaring rijker waren, te bed. Dus aspergeliefhebbers OOK MET PASEN ETEN WIJ BRABANTSE ASPERGES! En in Haarsteeg ook van de koude grond!Bron: www.brabantseasperge.nl
Brabants Asperge Genootschap Logo
Google+ Google+ deze pagina
LinkedIN Deel dit op LinkedIN

Contactgegevens

Van Son Asperges
Tuinbouwweg 14
5254 VJ Haarsteeg

T:073 - 51 13 073
F:073 - 51 13 073
E:info@vansonasperges.nl
 
Download de VCard