Vriendelijk voor bijen, hommels en andere bestuivers

Van Son Asperges is al sinds 2013 een gecertificeerde bijvriendelijke aspergeteler!

Samenwerking voor 'Bijvriendelijk telen'

Voor honingbijen is het in bepaalde periodes van het jaar moeilijk om aan nectar en stuifmeel te komen. Daarom heeft Alliance samen met aspergetelers en De Valksche Bijenhof het project 'bijvriendelijk telen' opgezet. Hierin werken imker, teler en toeleverancier samen om de leefomstandigheden voor de honingbij zo optimaal mogelijk te maken. 

De toeleverancier: advies en kennis delen

Alliance is een toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zaaizaden in de land- en tuinbouw. Naast producten en service, staat het geven van professioneel advies en het delen van kennis hoog in het vaandel. Samen met de klant wordt het gewas bezocht en geïnspecteerd. Op basis daarvan wordt de juiste aanpak gekozen.

De teler: bijvriendelijk telen

Bij-vriendelijk telen houdt o.m. in dat de teler bij het aspergeveld een deel van zijn land inzaait met een speciaal voor bijen samengesteld bloemenmengsel. Dit om de diversiteit voor de bijen te vergroten. In overleg worden gewasbeschermingsmiddelen ingezet die niet of weinig belastend zijn voor de honingbij. Bij het spuittijdstip wordt rekening gehouden met o.a. de vluchttijdstippen en activiteiten van de bijen.

De imker: controle door de Valksche Bijenhof

Tijdens het zomerseizoen plaatst De Valksche Bijenhof bij iedere nieuw deelnemende teler 2 bijenvolken met daarin 50.000 tot 100.000 bijen. Alliance verzorgt daarna de veldcontroles en de bijenkasten. De bijenvolken worden gecontroleerd en gemeten. Aan de conditie van het bijenvolk is goed te zien of de teler inderdaad bijvriendelijk teelt.


Meer weten over bijvriendelijke asperges?

Bezoek de website van Alliance eens.